Airco stinkt

Word je muf, vuile soktype airconditioner ruikt van uw HVAC-unit? Zo ja, dan bent u bij ons aan het juiste adres om een ​​oplossing te vinden en uw huis zo fris en zo schoon te laten ruiken.

Het allereerste dat u moet controleren, is het luchtfilter. Dat is meestal de oorzaak. Als het luchtfilter verstopt en vuil is, kan dat ook betekenen dat de verdamperbatterij verstopt is, met vuil, stof en mogelijk bacteriegroei.

Er zal staande condensatie zijn die deze bacteriën voedt, waardoor de condensatie niet van de verdamperspiraal in de opvangbak kan vallen. Dit is wat voornamelijk veroorzaakt muffe airconditioner ruikt in uw huis wanneer de HVAC-eenheid aanslaat. Sommigen in de HVAC-industrie hebben dit genoemd vuile sokken syndroom.

Als de verdamperspiraal verstopt is, zal er condensaat op al dat vuil blijven staan, waardoor een muffe geur ontstaat uit de lucht die er doorheen gaat. Om dit te verhelpen, moet u de verdamperspiraal chemisch reinigen.

Hoe maak je een verdamperspiraal schoon

 • Schakel de airconditioning uit en verwijder het filter
 • Zet uw veiligheidsbril en chemicaliënbestendige handschoenen op
 • Koop een borstel met haren, een toiletborstel werkt hier prima voor.
 • Borstel de verdamperbatterijen in dezelfde richting als de batterij. Dit is meestal op en neer. Borstel niet van links naar rechts, omdat u de spoelvinnen niet wilt buigen.
 • Spray de verdamperspiraal in met spoelreiniger. Hiervoor moet u waarschijnlijk een pompspuit onder druk gebruiken.
 • Borstel de spoelen opnieuw.
 • Spoel de spoelen met heet water.
 • Herhaal tot het schoon en glanzend is. Ruim de rommel op die je hebt gemaakt.

De volgende stap om van een stinkende airconditioner af te komen, is de afvoerbak te controleren en indien nodig schoon te maken. Als uw spoelen vuil waren, is uw opvangbak dat waarschijnlijk ook.

Hoe een lekbak in een oven schoon te maken

 • Schakel de stroom naar het apparaat uit.
 • Spray en borstel de lekbak met behulp van de spoelreiniger. Gebruik een zachte, kleine toiletborstel.
 • Zuig het water op met een nat/droog stofzuiger.
 • Spoel de pan door met heet water, dit zorgt er ook voor dat je A/C-afvoerleiding niet verstopt raakt
 • Veeg de isolatie en alles aan de binnenkant van de luchtbehandelingskast/oven af

Er zijn specifieke tabbladen die zijn gemaakt voor afvoerbakken van airconditioning. Ze zouden de groei van bacteriën moeten voorkomen of vertragen. Ik moet nog een product vinden dat dit echt doet, maar sommige tabbladen hebben een lekkere geur.

Het voltooien van deze twee controles zal in de meeste gevallen van die muffe dingen afkomen airconditioning stinktof het vuile-sokken-syndroom.

Wordt u nog steeds nat, ruikt er muffe airconditioner uit uw unit?

Het is misschien tijd om de handen uit de mouwen te steken en om professionele service te bellen. Als u een beginnende HVAC-technicus bent en niet weet waar u moet zoeken, lees dan verder jonge leerling.

Controleer het ventilatormotorwiel op tekenen van bacteriën en opbouw. Als het wiel van uw ventilatormotor is aangekoekt met stof, kan dit ook onaangename geuren in uw HVAC-systeem veroorzaken. De wielen van de ventilatormotor die extreem zijn aangekoekt met vuil, kunnen ook gaan wiebelen en uit balans raken, waardoor uw luchtefficiëntie afneemt.

Een vuile binnenblazer schoonmaken (alleen aanbevolen voor professionals)

 • Koppel de stroom naar de oven los en maak de elektrische snelkoppeling naar de ventilatormotor los
 • Verwijder de schroeven waarmee de ventilatormotor is bevestigd.
 • Trek de ventilatormotor eruit en neem deze mee naar buiten
 • Verwijder de motor uit de behuizing van de ventilatormotor
 • Haal het wiel van de as van de ventilatormotor door de stelschroef los te draaien. Sommige oudere motoren kunnen op de as worden vergrendeld. In sommige gevallen is smering en een motorpoelie nodig om het wiel los te koppelen van de ventilatormotoras.
 • Met het motorwiel van de ventilator van de motor, spuit met spoelreiniger en was met een tuinslang.
 • Zodra het mooi en glanzend is, installeert u de ventilatormotor opnieuw.

Meestal zal het voltooien van deze stappen de meest vervelende luchtjes van de airconditioner verwijderen, of vuile sokken syndroom. Als u nog steeds klachten krijgt dat uw airconditioner ruikt, is het misschien tijd om uw luchtkanalen te laten inspecteren en eventueel schoon te maken.

Voorkomen dat uw spoel bacteriegroei laat groeien

Als de geur van uw airconditioner verdwijnt na het chemisch reinigen van de verdamperspiraal en de opvangbak, bestaat de kans dat het vuile soksyndroom terugkomt. Er zijn een aantal opties om dit te voorkomen of te vertragen.

Upgrade uw luchtfilter naar de hoogste MERV-classificatie die uw systeem aankan.

Sommige experts zeggen dat ultraviolette lampen die vóór en na de batterij zijn geïnstalleerd, ook elke vorm van bacteriegroei op de verdamperbatterij kunnen doden. Hoewel dit helpt, is het nog steeds geen 100% oplossing.

Als je al het bovenstaande hebt geprobeerd en die muffe airconditionergeur blijft terugkomen, dan moet je misschien de verdamper vervangen en de verdamper laten coaten om bacteriegroei erop te voorkomen. Dit is de duurste optie. Als uw airconditioningsysteem meer dan 10 jaar oud is, wilt u misschien overwegen om uw unit te vervangen.

Brandende geur van airconditioning

Er zijn een paar soorten brandende geuren die uit de oven van uw airconditioner kunnen komen. De meest voorkomende is wanneer u uw verwarming voor het eerst van het seizoen voor het eerst aanzet. Er zal zich stof ophopen op uw ventilator, gasovenbuizen, elektrische verwarming, wat u ook heeft. Wanneer die hitte begint, ruik je dat branden. Dit verdwijnt meestal na een paar minuten.

Het andere type brandgeur is mogelijk het verbranden van draden. Dit zal naar je uitspringen omdat de geur van draadisolatie of kanaalisolatie sterk zal zijn. Dit wordt meestal ook gevolgd door rook en mogelijk een storing in uw oven. Als dit het geval is, bel dan voor service. Als er rook uit de ventilatieopeningen komt, kunt u 911 bellen.

Laatste gedachten over funky airconditionergeuren

Als je een technicus bent en de klacht krijgt dat een airconditioner muf ruikt, dan weet je dat de kans groot is dat je te maken hebt met het vuile sokkensyndroom.

Er kunnen ook verschillende scenario’s zijn waarom uw airconditioner ruikt, die misschien niet in dit artikel zijn behandeld. Ik heb eerder dode ratten gevonden achter een luchtretourrooster, dat niet muf ruikt of brandt. Het ruikt gewoon SLECHT.

Heeft u verhalen of zorgen om te delen over slechte airconditionergeuren? Plaats een opmerking of een foto hieronder en laten we dit gesprek op gang brengen!

ZIE JE GEDACHTEN

   Laat een reactie achter

   Houtkachel kopen
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0
   Shopping cart