Is HVAC preventief onderhoud de moeite waard?

Dit is geen vast bedrijfsmodel of definitief antwoord op de vraag of hvac-preventief onderhoud de moeite waard is. Het is om u te leren welke soorten preventief hvac-onderhoud kunnen worden uitgevoerd door de handige huiseigenaar die geld wil besparen, tot de persoon die mogelijk 20 verschillende systemen in zijn bedrijf of huis heeft en HVAC-onderhoud moet uitbesteden. Aan het einde van dit artikel zou u beter moeten begrijpen of professioneel hvac-onderhoud iets voor u is of niet.

Doe-het-zelf HVAC preventief onderhoud

Deze eenvoudige PM’s kunnen worden ingevuld door een handige huiseigenaar. Voorzichtigheid is echter geboden en professionals moeten worden geraadpleegd als u twijfelt.

Het luchtfilter vervangen

Het vervangen van het ovenfilter is een van de gemakkelijkste en voordeligste preventieve onderhoudsmaatregelen voor hvac die een eigenaar kan nemen.

Hoe vaak moet u uw luchtfilter vervangen?

Controleer de luchtfilters maandelijks en vervang ze elke 3-6 maanden. Zodra u een idee krijgt van hoe snel uw luchtfilters verstopt raken, kunt u vanaf daar verder gaan. Filters met een hoog rendement groter dan 1″ kunnen tot een jaar meegaan.

Factoren die ervoor kunnen zorgen dat uw luchtfilter in huis sneller verstopt raakt, kunnen zijn:

 • Hoe meer mensen, huisdieren, in het huishouden
 • Open ramen en deuren
 • Bepaalde soorten tapijt kunnen ervoor zorgen dat filters sneller vuil worden, maar dat is niet waarschijnlijk als u regelmatig stofzuigt
 • Luchtopeningen van drogers die niet goed zijn afgedicht en zich in de buurt van ovens bevinden, kunnen ovenfilters en hun vermogen om te filteren aantasten.
 • Tabak roken

Uw condensorbatterijen voor buiten wassen

THVAC Tech wassen van een condensorunit met een waterslange buitencondensorbatterijen op uw HVAC-unit moeten elke 6-12 maanden worden gewassen met een tuinslang. Als uw buitencondensatie-unit ergens in de buurt van de oceaan of in de buurt van veel bomen staat, probeer ze dan elke 6 maanden te wassen. Vlak voor het koelseizoen en direct na het koelseizoen. Als je een warmtepomp hebt, zorg er dan voor dat deze consistent is.

Als je een HVAC-vakschool hebt bezocht, hebben ze je misschien verteld om dit op de juiste manier te doen, je moet de ventilatormotor verwijderen. Vervolgens wast u de condensorbatterijen van binnen naar buiten. Dat is soms nodig, maar ik heb zelden de behoefte om dit te doen.

Enkele uitzonderingen zijn als uw condensor zich op grondniveau en rond veel bomen bevindt. Bladeren kunnen samen met ander vuil in uw condensor terechtkomen. In dit geval moet de ventilatormotor worden verwijderd, samen met al het vuil in de condensoreenheid. Bij het verwijderen van de ventilatormotor moet de voeding naar de unit worden beveiligd. Dit moet naar mijn mening worden overgelaten aan professionele HVAC-technici.

Je temperatuurdaling controleren in de koelmodus

Een manier waarop een huiseigenaar kan controleren of zijn airconditioner mogelijk koelmiddelproblemen heeft, is door een temperatuurdaling te nemen. Ook bekend als Delta T.

Dit kunt u doen door een thermometer zo dicht mogelijk bij de inlaat van uw luchtbehandelaar/oven te plaatsen. Noteer die temperatuur. Plaats de thermometer vervolgens bij de dichtstbijzijnde toevoeropening naar de luchtbehandelaar, indien mogelijk recht boven of naast. Noteer de temperatuur.

Veldstuk multimeter met temperatuurprobe aan de retourzijde van een oven / luchtbehandelingskast die de temperatuur van de retourlucht weergeeft
Veldstuk multimeter met temperatuursonde aan de toevoerzijde van een oven / luchtbehandelingsapparaat die de temperatuur van de toevoerlucht weergeeft

Trek je aanvoertemperatuur af van de retourtemperatuur. Voor Celsius wil je misschien een temperatuurdaling zien tussen 16-21 graden. R22-systemen kunnen aan de hoge kant zijn, terwijl r410-systemen aan de onderkant kunnen zijn. In de bovenstaande afbeeldingen hebben we een retourtemperatuur van 83,9F en een toevoertemperatuur van 66,2F. Uit Delta T, of temperatuurdaling, hier is 17.7F

Professionele airconditioner tune-up

Professionele afstellingen van de airconditioner moeten alles omvatten wat hierboven is genoemd. Professionele HVAC-bedrijven moeten het volgende controleren bij het afstemmen van een airconditioner:

 • Elektrische verbindingen moeten worden vastgedraaid en gecontroleerd op vonken
 • Reinig de binnen- en buitenkant van de oven / luchtbehandelingskasten
 • Dicht kanaallekken af ​​bij de luchtbehandelingsunit en de oven
 • Bewaak en registreer het stroomverbruik van elektrische componenten zoals compressoren, motoren en condensatoren
 • Bewaak en registreer de luchtstroom en statische druk, zorg ervoor dat deze voldoet aan de specificaties van de fabrikant
 • Riemen vervangen en uitlijnen (indien van toepassing)
 • Smeer poelies en motoren (indien van toepassing)
 • Reinig de condensafvoerbak
 • Zorg ervoor dat de condensaatleiding vrij en vrij van verstoppingen is

Op oudere R22-systemen zou ik geen meters aansluiten, tenzij dat nodig is. Zelfs met low-loss fittingen zal er nog steeds wat koelmiddel ontsnappen. R22 zal in 2020 uit productie worden genomen. Op sommige plaatsen kost het $ 200 per pond, wees voorzichtig bij het aansluiten van koelmiddelmeters.

Laatste gedachten over professioneel HVAC-preventief onderhoud

Hoewel sommige dingen door de huiseigenaar kunnen worden gedaan, is het het beste om het meeste preventieve HVAC-onderhoud over te laten aan de professionals. Als u een nieuw HVAC-systeem heeft met enige vorm van garantie, wordt de garantie vaak niet gehandhaafd zonder bewijs van regelmatig HVAC-onderhoud. De meeste bedrijven met verlengde garantie vereisen dat uw apparaat minstens één keer per jaar professioneel wordt onderhouden. Misschien wilt u dit echter navragen bij uw garantiemaatschappij.

Als u meer dan één of twee HVAC-systemen heeft, kunt u ook overwegen om uw airconditioner af te stellen. Hoewel airconditioners geen auto’s zijn, zijn ze mechanisch en gaan ze sneller kapot als ze worden verwaarloosd door preventief onderhoud.

ZIE JE GEDACHTEN

   Laat een reactie achter

   Houtkachel kopen
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0
   Shopping cart